Reportages maken over de energietransitie

Het is altijd ingewikkeld om jezelf te presenteren, maar toch doe ik graag een poging. Als reporter de energietransitie volgen en mensen daar enthousiast voor maken, dat is en blijft mijn grote passie. Ik zie het tegengaan van klimaatverandering als de grootste opgaaf van de 21ste eeuw, als een optelsom van kleine en grote uitdagingen. Die wil ik van nabij meemaken en daar wil ik graag aan bijdragen!

Vijftien jaar geleden werd New Energy TV opgericht met het doel om een etalage te worden van duurzame energie oplossingen in Nederland. Videoreportages via het internet, dat had nog iets speciaals in die tijd. Binnen twee jaar hadden we drieduizend vaste kijkers en nieuwsbrieflezers, en nog steeds zijn we een bekende naam in de sector van duurzaamheid.


New Energy TV start met een boodschap van poolreiziger Robert Swan.

Mensen aan wie New Energy TV sindsdien veel gehad heeft zijn de adviseurs van New Energy Works - Leendert Verhoef, Mario Dingenouts en Jolein Schorel - en de volgende cameramensen: Chris Kesting, Toon Westra, Marijn Schuurmans, Luc en Niels Busschots, maar vooral de man waar ik al 20 jaar heel prettig mee samenwerk: Raymond Hartman.

Niets leuker dan met een goede cameraman de energietransitie volgen. Zomaar een voorbeeld is The Solar University, die we voor TU Delft mochten maken:


Prof.dr. Miro Zeman met een clubje studenten

Aan veel reportages kun je zien dat we vrij klassiek geschoold zijn in de journalistiek. Ik houd van degelijke nieuwsitems met een informatieve voice-over. Opdrachtgevers worden 'ontzorgd' want de teksten: díe schrijven we (indien gewenst) bij voorkeur zelf.


Cameraman Raymond Hartman kon zijn hart ophalen in Urk

Een jaar of tien geleden heb ik wel eens voor de camera verklapt hoe het inspreken van zo'n voice-over tot stand soms komt. Dat we hier bij New Energy TV geen uitgebreide studio faciliteiten ter beschikking hebben, en in een incidenteel geval zelfs onder een dekbed moeten kruipen (voor het bereiken van de juiste akoestiek) is nog steeds zo.


Het spook van New Energy TV

Mijn achtergrond is de Hilversumse actualiteiten journalistiek. Voor de AVRO radio en TV mocht ik gedurende vijftien jaar wekelijks een reportage afleveren. In 2002 werd er één bepalend voor mijn eigen toekomst, een futuristisch verhaal over de potentie van WebTV, een viertal jaren vóór de start van YouTube:


Pieter Jan Hagens en Roelf van Til voor AVRO Netwerk

Om de daad bij het woord te voegen nam ik ontslag en richtte samen met mijn Russische vriend Boris een internetzender op, getiteld Nederland 4, met een korte dagelijkse video in het formaat van een postzegel, gepubliceerd op het internet. Pionieren met WebTV! Na ongeveer honderd heerlijke filmpjes gaven we er de brui aan, want een degelijk commercieel plan ontbrak en we moesten toch voor brood op de plank zorgen.


Presentator Van Til treedt geheel vrijwillig terug

Van korrelige filmpjes tot verzorgde nieuws reportages.

New Energy TV startte eind 2005 met het maken - meestal in opdracht - van talloze video's over duurzame energie. Korte reportages, portretten, bijeenkomsten. We hebben het over het stenen tijdperk van streaming video met webfimpjes op postzegelformaat, youtube bestond nog niet. In feite had New Energy TV in die tijd nog een echte platformfunctie: het in de spotlights zetten van initiatieven die voor een groeiende community van volgers interessant waren.

In de loop der jaren produceerde dit kanaal een enorme hoeveelheid leuk en waardevol materiaal. Van filmpjes die de waan van de dag verbeeldden, of reportages over pioniers in een onzeker avontuur, tot en met flitsende trailers en lange (soms taaie) congresverslagen op deelterreinen van de energietransitie. Bedrijfsmatig werden we in stand gehouden door tientallen trouwe opdrachtgevers, die New Energy TV vooral als productiehuis wisten te vinden. De journalistieke missie kwam daardoor enigszins in de verdrukking.

Eind 2019 is het tijd voor nieuwe energie met een nieuwe formule. Na een groot internationaal project voor TU Delft - cool down the planet - zijn we weer helemaal terug op het Nederlandse podium. We doen dat met zowel de beproefde soepele journalistieke aanpak als met uitgebreide filmtrajecten op basis van een doortimmerd plan. Op die manier hopen we wederom een bescheiden inhoudelijke rol te spelen bij het realiseren van ons einddoel: een energieneutraal Nederland.

Roelf van Til - reporter/camera/regie

Moderated by Roelf van Til, New Energy TV

Heb je een idee voor een volgende film - liefst met opdrachtgever - laat het ons weten. We kunnen zo'n reportage heel snel en efficient produceren, of wat uitgebreider met een degelijk doortimmerd plan.