Het ruimtevaartgevoel in de polder

Veel hardcore aanhangers van duurzame energie zweren bij het vasthouden aan 'de menselijke maat'. Maar windenergie bewijst dat, als je echt grote stappen wilt maken met de energietransitie, je vooral ook moet openstaan voor de wonderen van de vooruitgang en technologie, voor het ruimtevaartgevoel, voor de massa. De onstuitbare opmars en slagkracht van de windreuzen - nu al naar 10 Megawatt! - heeft bij ons alleen maar tot groot enthousiasme geleid.


Scholieren verwelkomen windpark Westermeerwind

Nog steeds is niet iedereen blij met windmolens, ook niet rond Urk. Maar de reacties zijn een stuk positiever als de locale economie er wel bij vaart, zo ondervond New Energy TV. Het bijzondere is dat dan ook een traditionele vissersgemeenschap in de ban kan raken van windenergie. Als je er wat langer bij nadenkt, is dat niet zo vreemd: het is de fascinatie en het ontzag voor de kracht van 'de elementen'.


Cameraman Raymond Hartman kon zijn hart ophalen in Urk

De komende tien jaar gaat Nederland zijn naam als stoere windnatie eindelijk weer waarmaken, met grote windparken op zee. De slag om de molenbouw mogen we dan verloren hebben, de Nederlandse offshore windenergie branche vaart er wel bij. Een staaltje 'groot denken' waar 12 jaar geleden al voor gepleit werd door diverse wind pioniers, zoals Jos Beurskens en Chris Westra.


Chris Westra pleit in 2007 voor wind op zee

Misschien missen sommigen nog wel een beetje de romantiek van de eerste generatie mannen en vrouwen in de windenergie. Ze keken nog door het keukenraam om de oogst van vandaag te bewonderen. En de 'wind-index' van Jaap Langenbach werd bestudeerd, om te kunnen aflezen hoe 's lands molens de laatste maanden gescoord hadden.


Jaap Langenbach van de WINDEX in 2006j

Moderated by Roelf van Til, New Energy TV

Heb je een idee voor een volgende film - liefst met opdrachtgever - laat het ons weten. We kunnen zo'n reportage heel snel en efficient produceren, of wat uitgebreider met een degelijk doortimmerd plan.